Italian Flavor Logo

Gregorio De Gregoris

Historia uprawy drzew oliwnych w tej części Lacjum, na Wzgórzach Pontyjskich ma głębokie korzenie. Uprawiali  je Latynowie, a potem Rzymianie. W średniowieczu trudnili się tym ojcowie benedyktyni. Od XVI wieku Państwo Papieskie postawiło tam na produkcję  oliwy. Najbardziej znaną odmianą jest tu Itrana – to ten sam gatunek, z którego przyrządza się słynne oliwki z Gaety. Tuż po wojnie ojciec prowadzącego dziś to gospodarstwo Gregoria de Gregorisa – Luigi zbudował pierwszy w okolicy młyn oliwny z kamiennymi żarnami. Dziś już prawie o mnich zapomniano, choć wraz ze starymi  kamiennymi studniami, które można jeszcze spotkać w tutejszych gajach, oliwę  wyciska się przy pomocy nowoczesnej aparatury. Gregorio z dumą podkreśla, że to tereny oliwy DOP, a wszystkie jego 2500 drzewek, to  właśnie Itrana.